Het gebruik van magisch gereedschap komt in veel stromingen binnen de Westerse Traditie voor. Hieronder wat uitleg over het hoe en waarom van het gebruik van magisch gereedschap in de wicca.

Magisch gereedschap | Zelf maken of kopen? Wat gedachten hierover
Lijst van gereedschappen, gebruik en zelfmaaktips | Rituele kleding | Harsen en gommen

 

Magisch Gereedschap

Deze voorwerpen worden magisch of ritueel gereedschap genoemd omdat ze in rituelen gebruikt worden als symbool voor bepaalde aspecten van de Godin/God of als symbool voor de elementen. Vaak wordt een voorwerp ook wel gebruikt om er energieen in op te slaan of om er energie mee te richten. Of een bepaald voorwerp wel of niet gebruikt wordt hangt af van de persoonlijke voorkeur of van de coven. De achterliggende gedachte bij het gebruik van materiële voorwerpen om met onzichtbare krachten om te gaan, zit in de conditionering van degene die het voorwerp gebruikt. Doordat een bepaald bijzonder, speciaal voor dat doel gereserveerd voorwerp telkens weer bij bepaalde handelingen gebruikt wordt, conditioneert de gebruiker zichzelf waardoor het voorwerp na een poos zaken als gedachten, gemoedstoestanden, of energiestromen kan triggeren. Een gereedschap vormt zo een deel van de psychische wereld van degene die het hanteert. Daarom wordt er ook zo vaak geschreven dat je niemand je gereedschap zou moeten laten zien of aanraken.

Ritueel gereedschap wordt meestal onder speciale omstandigheden (maanstanden bv.) en met bepaalde doelen/ideeën voor ogen gemaakt. Het zijn vaak echte kunstwerkjes. Juist door die onalledaagse intentie en behandeling wordt een voorwerp (en natuurlijk de gebruiker zelf) al tijdens de productie voor een bepaald doel 'geprogrammeerd' waardoor het trigger effect al sterk zal optreden. Dit komt het duidelijkst naar voren tijdens de wijding die op ieder ritueel gereedschap wordt toegepast. Na reiniging van ongewenste invloeden wordt het ding gewijd, dat wil zeggen, opgedragen aan het desbetreffende element, het doen van magisch werk binnen de cirkel en aan de Goden. Door de wijding wordt het voorwerp van de alledaagse werkelijkheid verplaatst naar de magische werkelijkheid. Het voorwerp verandert dan 'definitief' van een ding in een symbool.

Verbeeldingskracht en concentratie tijdens het hanteren van ritueel gereedschap zal het triggereffect telkens weer sterker maken waardoor deze voorwerpen ook daadwerkelijk Magisch worden. Dit laatste is moeilijk te verwoorden en kan, zoals zoveel dingen binnen de wicca, het beste ervaren worden.

Het is niet de bedoeling dat de gebruiker volledig afhankelijk is van de tools om deze krachten aan te spreken. Omdat alles uiteindelijk uit of via jezelf voorkomt, is het de bedoeling, wanneer je je bewust bent van je eigen innerlijke wereld, die ook zonder gereedschap te kunnen hanteren.

Wanneer je aan de slag wilt gaan met de magisch gereedschappen is het geen slecht idee, het vooral heel rustig aan te doen en niet alles meteen te willen hebben (want wat schiet je daarmee op?). Dit gereedschap vormt een psychisch verlengstuk van jezelf. Beschouw je gereedschappen als delen van jezelf die tijd nodig hebben om te groeien. Ga voordat je met de materiele kant van het gereedschap gaat werken, eerst aan de slag met de geestelijke kant ervan. Leer, onderzoek en mediteer over het aspect in je en buiten je, wat met het gereedschap verbonden is. Dit maakt je ook al snel genoeg duidelijk of je klaar bent voor een bepaalde tool. Soms treden blokkades op, wat meestal gewoon betekent dat je stappen in je proces overslaat. Ga na welke signalen je hebt genegeerd en besteed daar dan weer aandacht aan. Op bepaalde momenten merk je dan dat je echt klaar bent om een gereedschap te ontvangen, wat meestal ook betekent dat je klaar bent om het te leren hanteren. Niet zelden kan een gereedschap nogal heftig je pad kruisen op wel heel 'toevallige' en onvoorziene wijze.

Voor beginners kan het hanteren van magisch gereedschap een beetje tricky zijn, omdat veel mensen in het begin de neiging hebben zich teveel te focussen op de buitenkant van het ding zelf, ipv de intrinsieke waarde van het ding, die in de gebruiker zelf ligt. Als je begint in de wicca kan het zodoende zeker geen kwaad enige terughoudendheid aan de dag te leggen als het gaat om het verzamelen van tools. Neem vooral de tijd en hou het eenvoudig.

 

Zelf maken of kopen? Wat gedachten hierover...

Als het om het magisch gereedschap gaat is de meest gestelde vraag toch wel: Zelf maken of kopen? Meestal is het antwoord dan dat zelf maken absoluut de voorkeur geniet. Waarom nou toch zo moeilijk doen?

Wanneer je met wicca begint zit je nog heel erg in de elementale Aarde fase, je bent zoekende naar informatie waar je wat mee kan, boeken, andere mensen en spullen om je geloof mee vorm te geven. Het materiële is op dit moment behoorlijk belangrijk en verdient dan ook zeker aandacht voordat je verder gaat in je ontwikkeling die je ook zal verder leiden langs de andere Elementen. Je bouwt nu immers nog aan je basis, en die moet stevig staan in de Aarde.

Op het moment dat je de basisgereedschappen besluit aan te schaffen, kun je vrij makkelijk en heel snel in het bezit komen van alles wat je maar nodig zou kunnen hebben. Gezien de grote hoeveelheid new-age en webwinkels is het tegenwoordig heel simpel om de hele handel aan te schaffen. Je hoeft er vrij weinig voor te doen, behalve er flink voor dokken, om je een volledig geoutilleerde heks te voelen. Op zich is het natuurlijk heel erg aards om goederen te ontvangen in ruil voor geld.

Wat is hier dan 'fout' aan?
Het verzamelen van je ritueel gereedschap kun je zien als een soort onderzoek binnen de gebieden van het element Aarde, zowel buiten als binnen jezelf (denk aan de laatste regels van de Charge). Op het moment dat je besluit je tools zelf te maken, zul je op een intense manier met veel meer aspecten van Aarde in aanraking komen. Wanneer je de hele handel koopt, kom je maar heel beperkt met een Aarde-aspect in aanraking, waardoor je dus een behoorlijke ontwikkelingsstap overslaat.

Wanneer je je eigen spullen maakt, zijn er een aantal zaken die je tegenkomt. Welke voorwerpen kun je zelf maken, welke lijken in eerste instantie niet te zelf doen? Welke aardse kunde bezit je om voorwerpen te maken, welke niet? Zelfs al vind je van jezelf dat je 2 linkerhanden hebt, dan is het juist van belang om niet de 'easy way out' te kiezen maar juist de uitdaging die het element Aarde je aanbiedt, aan te gaan. Als je je al focus legt op het realiseren van één voorwerp per keer en daar je eigen energie in steekt, ben je ook werkelijk bezig met aarde-magie.
Jezelf bewust worden van materialen, hun eigenschappen en kwaliteiten en je eigen voorkeuren zijn sterk verbonden met het Aarde element. Het aanleren van basisvaardigheden op gebied van houtbewerken, boetseren, naaien, schilderen, metaalbewerken zijn nooit verloren tijd.

Het hele proces van verlangen naar een stuk gereedschap, het visualiseren wat die ideale tool voor jou zou zijn, het ontwerpen ervan op papier, het kiezen van materialen en de realisatie (materialisatie) op het aardse vlak zijn je in feite je eerste magische handelingen en zijn je eerste oefeningen op weg naar het leren van de magie en het beheersen van de krachten die je niet meer zo makkelijk kunt zien.

Het zoeken naar een staf zal je de bossen en de parken inlokken en wellicht voor een hernieuwde kennismaking zorgen met de bomen. Je pentakel zou je naar de kleibedding van een rivier of beek kunnen leiden. Een gewaad, geverfd met meekrap of wede zou je in aanraking kunnen laten komen met de magische, haast vergeten, wereld van verfplanten.

Laat je niet verblinden door zilver, klatergoud, uit de aarde geroofde halfedelstenen, of andere oppervlakkigheden. Ga op zoek naar de ware essentie van jouw gereedschappen.

En dan zijn er nog een paar dingen om aan te denken:
Veel spullen in (web) en new-age winkels (messen, kleding, wierook, kandelaars,e.d.) komen bij de groothandel vandaan en die haalt het spul via tussenhandelaren wel heel vaak uit de Derde Wereld. Bij de, meestal niet bepaald ecologische, productie komt vaak kinderarbeid kijken om de prijs voor de consument aantrekkelijk en de winstmarges voor de new-age winkel hoog te houden. Probeer dus erachter te komen waar de spullen vandaan komen, dan weet je waar je voor kiest.

Als je iets kant en klaar koopt, koop je iemand anders z'n ontwerp, dat kan best mooi zijn, maar in hoeverre is het Jou. Een tool is een verlengstuk van je eigen kracht, je eigen bewustzijn. Het vinden van de juiste Vorm heeft heel erg te maken met wie jij bent en hoe je jezelf ziet. Voor jou toch geen tienduizend anderen, waarom dan wel voor je internet-pentakel?

Kopen gaat lekker snel, maar misschien ben je er uiteindelijk verder mee van huis dan eigenlijk je oorspronkelijke bedoeling was.

all graphics & content © Mandragora, 1995-2017
En dit betekent dat het niet de bedoeling is graphics en/of tekst van deze site te kopiëren en op je eigen site te zetten.
Alexandra ~ MandragoraWicca home